אחרון בידי!

עיצוב ללא שם (35)

ממציא הטאקי
לממציא הטאקי קוראים חיים שפיר. חיים למד תואר בהנדסה חקלאית בטכניון, אבל אחרי שעבד שנתיים כמהנדס החליט שזה מספיק לו, עזב – והתחיל לפתח משחקים. בהתחלה הוא בנה צעצועי עץ, ומשם התפתח להמצאה ופיתוח של משחקי חברה. במהלך השנים הוא פיתח מעל 100 משחקים (!) כמו פיקולו, אוצרות או צרות, RACE, ועוד ועוד. המשחקים של חיים שפיר תורגמו להרבה שפות ונמכרים בכל העולם.


האגדה מספרת שאחרי שפיתח את הגרסה הראשונית של טאקי, חיים נתן לאחיין שלו וחברו להתנסות במשחק, והלך לישון צהריים. כשהוא התעורר הם עדיין היו באמצע המשחק. בנקודה הזאת חיים הבין שכנראה המשחק הזה הולך לסחוף אחריו ילדים ומבוגרים רבים.
חיים שפיר בן 74 היום, וחי בישראל. יש לו אתר אינטרנט וחשבונות פעילים ברשתות החברתיות, והוא עונה לשחקנים ששולחים אליו שאלות על משחקיו. נסו אותו ותגלו! חוץ מהמצאת המשחקים, הוא גם סופר, וחתום על כמה ספרי ילדים. הוא אפילו כמעט־שחקן: באחד הפרקים של סדרת הילדים ״צפוף״ הוא התארח בתפקיד עצמו.

וייקרא שמו בישראל
אז למה קוראים לטאקי ככה?
הקלף הכי מיוחד בטאקי הוא קלף הטאקי עצמו, שמאפשר להניח ברצף כמה קלפים שרוצים, כל עוד הם שייכים לצבע של הטאקי. לכן הוחלט לקרוא למשחק על שמו. ומה נתן את השם לקלף עצמו? ״טאקי״ היא מילה ביפנית שמשמעותה היא… מפל. כמו מפל הקלפים שאפשר להניח מעל קלף טאקי. יפה, לא?
למילה טאקי יש יתרונות נוספים בתור שם של משחק: היא קצרה וקליטה, נשמעת מיוחדת, וקל לבטא אותה בהרבה שפות.

כשפלוטו וטאקי נפגשים
חיים שפיר אומנם המציא את המשחק, אבל על הקלפים המוכרים אחראי אדם נוסף – המעצב שלהם, ארי רון. אם אתם משתמשים במדור הזה כדי לתכנן קריירה (מה, לא?) כדאי שתדעו שעיצוב משחקים הוא משהו שלומדים באוניברסיטה, תחת שם כולל יותר – ״עיצוב תעשייתי״. ארי רון למד באקדמיה הירושלמית לאומנות ולעיצוב ״בצלאל״, ואתם ודאי מכירים אותו מהאיורים של הספר ״איה פלוטו״.


לפני שש שנים, לקראת יום העצמאות ה־70 למדינת ישראל, האתר ynet קיים סקר בשאלה מהו הסמליל (לוגו) האהוב על הישראלים, והמנצח היה כמובן… לוגו הטאקי שלנו! הישג משמעותי למעצב. למקומות הבאים בתור הגיעו הסמלילים של “זהו זה”, רשות הטבע והגנים, אלעל ויטבתה.

אלוף הטאקי
אוהבים לשחק טאקי? ודאי תשמחו לדעת שיש אליפות טאקי לאומית, שמתקיימת מדי סוכות בלונדע, מוזיאון הילדים בבאר שבע. מוזמנים להתחיל להתאמן לקראת האליפות הבאה!

תודו שלא ידעתם
לפני שניפרד מהטאקי, הנה כמה חוקים של המשחק שאולי יפתיעו אתכם:
– במשחק של שני משתתפים, הקלף ״שנה כיוון״ לא מעניק תור נוסף למי שהניח אותו, אלא מתפקד כמו קלף מספר רגיל.
– אי אפשר להניח קלף טאקי לבד ולהכריז ״טאקי סגור״. ניתן לסגור את הטאקי רק אחרי שנוספו עוד קלפים לערמה. כלומר, אם הנחתם קלף טאקי אדום ולא היו לכם עוד קלפים להניח מעליו, השחקן שאחריכם יוכל לשים מעליו את כל הקלפים האדומים שלו.
– קלף פקודה (למשל 2+) שמגיע בסוף טאקי הוא תקף, וצריך לעשות מה שהוא אומר.
– והנה חוק אחד שהיה פותר לי ויכוח לוהט עם אחי הגדול בשנת תשס״ד: אם הנחתם קלף ״פלוס״ והוא היה האחד לפני האחרון שלכם, ולא אמרתם אחריו ״אחרון בידי!״ לפני שהנחתם את הקלף האחרון – אתם חייבים לקחת ארבעה קלפים מהקופה.

כתיבה: רעות גזבר

המדור המלא פורסם בגיליון א’ אייר תשפ”ד,

לעוד תוכן ערכי ואיכותי לילדים ולמשפחה הצטרפו למגזין אותיות וילדים לחצו כאן

שיתוף:

פייסבוק:

מצטרפים ומקבלים את הספר החדש של נדב נווה או קורקינט במתנה!

בהתחייבות לשנה *