שעמום נעים!

החופש הגדול מעלה דיון חשוב בסוגיית השעמום. איך מעסיקים ילדים? מתי השעמום בריא להם? ומה אפשר לעשות כדי להעשיר אותם גם כשהם תקועים בבית?

החופש הגדול שהולך ומתקרב אלינו בצעדי ענק (בין אם יפתח בשבוע זה או אחר). בשילוב עם הרינונים על הגל השני של הקורונה שמתרגש עלינו, נדרש דיבור כן בנושא חשוב: שעמום ילדים. עוד לא לגמרי חזרנו לשיגרה ושוב אנחנו מוצאים את עצמנו צריכים להתמודד עם ילדים שנאסר עליהם לצאת למפגשים חברתיים, מקומות בילוי שונים, ואפילו גני השעשועים שבאופן רשמי מעולם לא הותרו לחזור, למרות שזו גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה.

טל אור, פסיכולוגית חינוכית, ממליצה על שני דברים שונים. ראשית, קבלה של השעמום כחוויה שאינה שלילית במהותה. בני אדם, ולא רק ילדים, יצירתיים יותר כשמשעמם להם. חלק מההמצאות החשובות ביותר בהיסטוריה האנושית הומצאו בעקבות שעמום או בטעות. השעמום הוא הזמנה לתהליכים פנימיים, להוכיר את הפשטות של החיים, כמו אוכל טעים או מוזיקה. זוהי עבודה פנימית קשה, לא רק לילדים, אלא גם להורים, ולפעמים אפילו יותר להורים מאשר לילדים עצמם.

עוד פעם מסכים?

נושא אחר, הוא השאלה איך אנחנו כן ממלאים את ימיהם של ילדנו, כדי להעניק להם יותר מאשר רק זמן צפיה במסכים?

זהו זמן טוב, להצטייד בחומרי יצירה. בחנויות סטוק רבות אפשר להשיג בימים אלו מוצרים זולים מאוד, בכמויות שיוכלו להעסיק ילדים גם במשך חודשים של קורונה. זוהי הזדמנות גם להרים פרויקטים יצירתיים ארוכי טווח, כפעילות מגבשת לכלל האחים. לדוגמה, בניית טירה מקרטונים של מקררים או מכונות כביסה, כתחליף ל"בית על העץ" שלרוב מבוצע על ידי ההורים בלבד. תנו לילדים להתנסות בדבק חם, בסיכות (כמובן עם השגחה נכונה והתאמה לגילאי הילדים), ועיסת נייר.

תחום אחר שראוי שיזכה לעדנה, הוא משחקים שדורשים ריכוז וקשב, כמו פאזלים שניתן כיום להזמין דרך האינטרנט, או עבודות אוריגמי שעלותן לא יקרה והן מפתחות את המוטוריקה העדינה ותשומת הלב לפרטים הקטנים.

לבסוף, ילדנו זקוקים לתזונה בריאה לא רק בגוף, אלא גם בנפש. מה הם קוראים? זוהי הזדמנות להכיר להם קלאסיקות על זמניות, לצד קומיקסים או סיפורים שמדברים אליהם בגובה העיניים. דרך נוספת לשמור על אספקה מתחדשת של חומר קריאה איכותי הוא לעשות מנוי לאחד ממגזני הילדים הרבים שהשוק מציע. ישנם מגזינים רבים שפונים לנישות שונות, כמו טבע, מדע, או נוער.

מגזין "אותיות וילדים", הוא עיתון שפונה במוהבק לצרכים של הקהל הדתי לאומי. הוא מדבר את השפה הערכית, ובורר בפינצטה למה לחשוף ילדים. אחד מפרויקטי הגל של המגזין הוא "מהפכת הקריאה", בה ילדים מקבלים עם המינוי ספרים שונים, שנועדו לחזק ולהעצים את חווית הקריאה החיובית. הגיליון כולל סיפורים קצרים מאת חיים ולדר, קומיקס של שי צ'רקה וגם עבודות יצירה, תשבצים וכתבות על הנושאים שמעניינים ילדים, וגם קצת את ההורים שלהם שמציצים מעבר לכתף.

הדבר החשוב ביותר ביחס לשעמום של ילדים, הוא להבהיר להם שהכדור עובר אליהם. זהו אינו תפקידו של ההורה לבדר אותם, אלא הוא מוכן ומזומן לתת להם את האמצעים כדי שהם יזמו, יצרו ויגלו את היצירתיות שלהם בעצמם.

שעמום נעים!

כתבות נוספות

אולי יעניין אותך גם

למצטרפים עכשיו-הקומיקס החדש של צבי יחזקאלי במתנה!

בהתחייבות לשנה *

ליצירת קשר מלא את הפרטים: