שורדים ומבשלים בשטח: חוביזה

זה היה בשנת 1948. הירדנים צרו על ירושלים, ומלאי המזון והמים היה מצומצם מאוד, וחולק במשורה ובהקצבה לתושבים. במשך תקופה ארוכה, ציר האספקה היחיד לבירה הנצורה היה רק על גבי “משוריינים” – משאיות ממוגנות בלוחות פלדה, נהוגות בידי לוחמים ולוחמות אמיצים.

רבות משיירות המזון לא הצליחו לפלס את דרכן אל העיר עקב מתקפות של תושבי הכפרים שגרו לאורך הציר המפותל, ההררי והמסוכן. את שרידיהן ניתן לראות עד היום בשער הגיא.

אני, מוקי בר חוסן, הייתי אז חייל צעיר, ומחלקתי נשלחה להגן על שכונה בירושלים. בין שמירה לשמירה כמעט לא היה לנו אוכל, וקיבתי העשויה ספוג לא הפסיקה לקרקר מרעב. הפתרון לרעב היה מונח ממש מתחת לאף שלי. היה זה צמח הבר חֶלְמִית.

הצמח ידוע יותר בשמו הערבי חוּבֵּיזָה (מהמילה “לחם” בערבית). הוא נפוץ מאוד בכל חצר, בית וגינה, ובדיוק עכשיו שיא פריחתו. בזכות החוביזה שגדלה בכל מקום, תושבי ירושלים הנצורים יכלו לאלתר ולשרוד. הם הכינו תבשילים שונים וקציצות מעלי החוביזה הבשרניים.

אז חברות וחברים שלי, אתן לכם מתכון טעים לתבשיל חוביזה שאותו תבשלו בבית.

רק שימו לב שאתם קוטפים חוביזה, כמו זו הנראית בתמונה המצורפת, ולא בטעות צמחים אחרים. כמו כן, את הבישול יש לעשות בהשגחת מבוגר.

מתכון תבשיל חוביזה:

מצרכים:

20–30 עלי חוביזה
בצל לבן
שן שום
מלח
כמון
חצי לימון
שמן זית

הוראות הכנה:

  1. יוצאים לשדה או לחצר הקרובה וקוטפים הרבה עלי חוביזה ירוקים. שוטפים היטב בכיור.
  2. קוצצים את עלי החוביזה דק מאוד ומניחים בקערה.
  3. קוצצים דק בצל, ומטגנים במחבת עם שמן עד שהוא מזהיב. קוצצים את שן השום, מוסיפים אותה, ומוסיפים את עלי החוביזה.
  4. מוסיפים מעט מלח ומעט כמון.
  5. מבשלים את העלים והבצל במשך 10–20 דקות ומוסיפים שתי כפות מיץ לימון.
  6. ניתן להוסיף תוך כדי הבישול מעט מים חמים כדי להסמיך את התבשיל.
  7. מומלץ לאכול את התבשיל חם.

בתיאבון, ושלחו לי תמונות של התבשילים שהכנתם למייל: [email protected].

שלכם,
רב סרן במיל’ מוקי בר חוסן

כתבות נוספות

אולי יעניין אותך גם

מצטרפים ומקבלים הגדת פסח מצוירת או קורקינט במתנה!

בהתחייבות לשנה *