שם ושם משפחה:
האוכמניות שייכות למשפחת פירות היער. השם העברי אֻכְמָנִית בא מהמילה הארמית "אוּכָּמָא", שפירושה "שחור". אוכמנית שחורה ידועה גם בשם אוכמנית אירופית ובשם בִּילְבֶּרִי, שפירושו בשפה הדנית "גרגירים כהים". אוכמניות כחולות נקראות באנגלית בְּלוּבֶּרִי בשל צבען הכחול־סגול (blue).
ארץ מוצא ותאריך עלייה:
ארץ המוצא של שיח האוכמניות הכחולות בצפון אמריקה, ועד היום צפון אמריקה היא מקום הגידול המוביל בעולם של פירות אלה. שיח האוכמניות השחורות נפוץ מאוד ביערות אירופה ובצפון אסיה. עם העלייה בביקוש ובצריכה של פירות אלה, בארצות רבות החלו לגדל שיחי אוכמניות בתוך חממות. בשנים האחרונות מגדלים גם בישראל שיחי אוכמניות במקומות גבוהים ששורר בהם מזג אוויר קריר, כמו רמת הגולן וגוש עציון.
מצבי צבירה:
טעם האוכמניות הוא מתוק־חמוץ. בישראל אפשר לאכול אוכמניות טריות במשך הקיץ, ובשאר העונות אפשר לאכול אותן מיובאות מארצות קרות. בנוסף אפשר לאכול במשך כל השנה אוכמניות קפואות שמכילות רק פרי ללא תוספות מיותרות, או אוכמניות מיובשות בתוספת המתקה של רכז תפוחים. אפשר לאכול אוכמניות כפי שהן, ואפשר להכין מיץ אוכמניות, שייק אוכמניות או ריבת אוכמניות. אפשר גם להכניס אוכמניות ליוגורט או לעוגה. וכשאופים, אפשר להשתמש בתמצית אוכמניות. רק חשוב לשים לב שהתמצית טבעית, ומכילה רק תמצית מהפרי, ושהיא איננה תמצית ***בטעם**** אוכמניות שמכילה רק חומר בטעם אוכמניות ולא אוכמניות אמיתיות.
מה יוצא לנו מזה?
הצבע הכהה של האוכמניות תורם לנו חומר בריא בשם "אַנְתוֹצְיָאנִין", שמחזק את מערכת החיסון שלנו וגורם לכך שנהיה פחות חולים. חומר מעולה נוסף שנמצא באוכמניות נקרא "גְלוּקוֹכִּינִין", שמאזן את רמות הסוכר בדם שלנו. חוץ משני אלה, באוכמניות יש חומר נוסף עם שם מסובך – "פְּטֵרוֹסְטִילְבִּין", וגם הוא מחזק את מערכת החיסון שלנו ואת כלי הדם שלנו. כנראה הודות לכל החומרים העוצמתיים האלה, ישנם כדורי תוסף תזונה של אוכמניות.
היתרונות הבריאותיים של האוכמניות היו ידועים באירופה כבר לפני כאלף שנים. האירופים השתמשו במִרְתחים של אוכמניות מיובשות לצורך טיפול בשלשולים, כי באוכמניות יש גם חומר בשם טָאנִינִים, והחומר הזה יודע לכווץ. גם בעלים של האוכמנית השתמשו לטיפול בשלשולים, בזיהומים, בכוויות ובעוד.
נכנסים למטבח- שייק אוכמניות
החומרים:
- חצי כוס אוכמניות קפואות
- 50 גרם בננה גדולה בשלה וקפואה
- 3 תמרים מזן מג'הול
- שלושת־רבעי כוס חלב
- 1 כוס קרח
אופן ההכנה:
- חותכים את התמרים לאורך ומוציאים את הגלעין ואת העוקץ.
- מניחים את כל החומרים בבלנדר ומפעילים אותו למשך דקה עד דקה וחצי, עד שמתקבל שייק אוכמניות אחיד וסמיך שניתן למזיגה בקלות. אם השייק סמיך מדי, מוסיפים כף או שתי כפות חלב ומערבלים שוב למשך כחמש שניות.
כתיבה : שרה בר אשר
מתוך גיליון אב תשפ"ד,
לעוד תוכן ערכי ואיכותי לילדים ולמשפחה הצטרפו למגזין אותיות וילדים לחצו כאן